miercuri, 2 martie 2011

Ti-ai aflat grupa si Rh-ul INAINTE de casatorie ? (partea a II-a)

Citeste prima parte aici.
4. PREVENIREA INCOMPATIBILITATII RH
Cel mai bun tratament al incompatibilitatii Rh este prevenirea ei.
INAINTE de sarcina:
- evitarea tranfuziilor de sange incompatibil;
- determinarea grupelor sanguine si a factorului Rh, ca examen prenuptial, putandu-se, astfel, detecta cuplurile incompatibile, cu potential de conflict imunologic materno-fetal;
- spatierea sarcinilor femeilor cu incompatibilitate Rh la cel putin 3 ani.
IN TIMPUL sarcinii:
- pastrarea primelor sarcini la femeile Rh negativ cu sot Rh pozitiv;
- urmarirea titrului anticorpilor prin examene repetate.

5. DUPA NASTERE: PRIMELE 72 DE ORE
In primele 72 de ore dupa nastere (in cazul mamei Rh negativ, cu tata si fat Rh pozitivi) se administreaza un vaccin, numit imunoglobulina Rh (D). Imunoglobulina Rh se administreaza si in situatiile in care exista posibilitatea ca sangele mamei sa vina in contact cu sangele fatului (avort, amniocenteza, sarcina ectopica).
Acest vaccin nu este pe stocul curent al oricarei farmacii, aprovizionarea lui facandu-se cu o oarecare intarziere. Pentru evitarea panicii, dar si a platii unor sume exorbitante speculative (mai ales pe baza diverselor anunturi “binevoitoare” de pe internet), e bine sa procurati acest vaccin INAINTE de internarea in maternitate, pentru orice eventualitate.

6. CONCLUZIE PE INTELESUL TUTUROR
De fapt, ce vrem sa accentuam este ca NU exista incompatibilitate de grupa sanguina si Rh, exista doar diverse scenarii in care puteti fi implicati in cuplul Dvs., dar pe care le puteti aborda in cunostinta de cauza (si de Rh), cu metodele de preventie existente si cu efecte minime asupra sanatatii Dvs. si a viitorilor copii.
Grupa sanguina si Rh-ul se poate afla la orice centru de analize medicale (contra cost, in jur de 5-10 ron), sau la Centrul de Transfuzii din resedinta de judet in urma unei donari de sange (gratuit, impreuna cu un set complet de analize).

Despre autori:
Dan Zaharia (antreprenor) si Laura Petrescu (medic la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi) fac parte din membrii fondatori ai grupul de initiativa Donor.ro – primul motor de cautare potentiali donatori de sange din Romania. Creat ca o alternativa de cautare a potentialilor donatori pentru cazuri grave, intr-un an de la lansare, www.donor.ro a adunat aproape 1.000 de membri din toata tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu