Intrebari si raspunsuri

Imi stiu doar grupa sanguina. Cum pot afla Rh-ul?
---------
Rh-ul se afla la orice laborator. E o analiza care se poate face si pe loc. Sau cel mai bine, la prima donare, impreuna cu un pachet consistent de alte analize efectuate in mod gratuit. De citit: http://www.i-medic.ro/analize/factor-rhesus-rh
 
Despre reactii postdonare
---------
La un procent redus de donatori apar ca reactii adverse postdonare greata, voma, ameteli, simptome care pot persista cateva ore si in foarte rare cazuri si a doua zi. Se recomanda odihna, consum crescut de lichide, dar treptat, nu in cantitate mare odata, se evita alimentele grase, greu digerabile, fierbinti, condimentate.
In cazul in care greata nu dispare nici in cursul zilei de maine, ar putea fi un semnal de alarma pentru o afectiune preexistenta, reactivata (gastrita, ulcer gastric, duodenal, colecistita etc.) si ar fi recomandata prezentarea la medicul de familie.

Daca am avut hepatita A, pot sau nu sa donez sange acum?
---------
Conform Ordinului 1193 din 7 iulie 2007, persoanele diagnosticate cu hepatita A vor fi suspendate 3 luni dupa vindecarea clinica si biologica. In concluzie, daca ati avut hepatita A cu multi ani in urma, puteti sa donati sange. Este bine sa aveti la Dv. un document medical care sa ateste ca a fost hepatita A. Hepatita B sau C constituie motive de respingere definitiva de la donare de sange.

Ce inseamna “pat vascular necorespunzator”?
---------
Vene subtiri, vene care nu pot fi punctionate, vene care nu permit scurgerea sangelui in limita de timp prevazuta. Daca durata unei donari de sange - nu vorbim de afereza - depaseste 10 minute, sangele nu poate fi utilizat, se rebuteaza, pentru ca apare un fenomen de hemoliza ("spargere") a globulelor rosii. In cazul aferezei, este evident ca vena trebuie sa fie de un anumit calibru pentru a putea permite succesiunea de prelevari si retururi ale sangelui.

Cum va dati seama ca un posibil donator are un pat vascular necorespunzator? Dupa ce incepe sa i se colecteze sangele sau inainte de donare?
---------
In general, termenul de pat vascular necorespunzator il folosim cand e vorba de afereza. Daca la o donare anterioara de sange nu s-a putut realiza procedura (indiferent daca aceasta a fost donare obisnuita sau afereza), de regula, nu se recomanda sa incercam sa o punctionam din nou. Daca donatorul este la prima donare prin afereza, asistenta medicala experimentata isi da seama daca vena este potrivita sau nu.
In cazul donarii clasice se intampla foarte rar sa nu se gaseasca vena. O hidratare corespunzatoare a donatorului inainte de prezentarea la centrul de donare este foarte importanta. In cursul donarii obisnuite poate sa apara fenomenul de vasoconstrictie puternica si sangele sa nu mai poata sa fie colectat, obligandu-ne sa intrerupem procedura. Potentialul donator de sange (procedura clasica de donare) nu este respins pe motiv de pat venos necorespunzator.