luni, 14 februarie 2011

Ti-ai aflat grupa si Rh-ul INAINTE de casatorie ? (partea I)

Determinarea grupelor sanguine si a factorului Rh, ca examen prenuptial
Autori: dr. Laura Petrescu, Dan Zaharia (membri fondatori Donor.ro)

1. Incepem direct cu CONCLUZIA STIINTIFICA
Cunoasterea grupei sanguine si a Rh-ului ambilor parteneri care vor realiza un cuplu prin căsătorie este foarte importanta in cazul femeilor cu Rh negativ, determinand o atentie marita in urmarirea sarcinilor cu incompatibilitate si cresterea sansei de nastere a unui copil sanatos.
2. CE SE POATE INTAMPLA cand mama este RH negativ, tatal are RH pozitiv iar fatul este RH pozitiv? Pe suprafata globulelor rosii din sange exista niste proteine denumite antigene care determina grupa sanguina si Rh-ul unei persoane. Sunt patru grupe sanguine: 0, A, B, AB. Fiecare grupa sanguina poarte fi Rh pozitiv sau Rh negativ, dupa cum exista sau nu factorul Rh (antigen D) pe suprafata globulelor rosii. Aproximativ 15% din populatie este Rh negativa, iar 85% este Rh pozitiva.
Daca mama este Rh negativa, iar tatal este Rh pozitiv, exista o probabilitate de 50% ca si fatul sa fie Rh pozitiv. In acest caz vorbim de incompatibilitate feto-materna in sistem Rh.
Fatul Rh pozitiv va determina o reactie imunologica in organismul mamei, reprezentata de producerea de anticorpi antiRh. O reactie imunologica este reprezentata de producerea de anticorpi de catre un organism, dirijati impotriva unor structuri (antigene), pe care organismul gazda nu le recunoaste.
Acesti anticorpi nu sunt periculosi pentru mama, dar acei anticorpi care pot strabate placenta si vor intra in circulatia fatului, vor distruge globulele rosii ale fatului (hemoliza). Implicatiile sunt de gravitate variata, de la anemie severa, icter, afectarea sistemului nervos central, iar in anumite situatii extreme chiar moartea fatului in uter.
De obicei, la prima sarcina incompatibila nu exista probleme, daca lipsesc factorii de risc: avorturi spontane sau provocate, sarcina ectopica, transfuzii sau grefe in antecedentele mamei.
In incompatibilitatea Rh se produce hemoliza (distrugerea globulelor rosii), cu aparitia bolii hemolitice a nou-nascutului. Astfel se elibereaza in sange hemoglobina care se transforma in bilirubina. Aceasta este responsabila de coloratia galbena a mucoaselor si pielii (icter). Cand concentratia bilirubinei este foarte mare apare afectarea sistemului nervos central (encefalopatie bilirubinica sau icter nuclear). In cazuri grave apare hydrops fetalis, cand din cauza distrugerii masive de globule rosii se dezvolta anemie severa, cu insuficienta cardiaca, edeme si moarte.
3. ATITUDINE
Oricarei gravide i se determina obligatoriu la prima vizita prenatala grupa sanguina si Rh. De asemenea este nevoie sa se cunoasca si grupa si Rh tatalui. La gravidele cu Rh negativ cu sot Rh pozitiv se vor face determinari de anticorpi. Daca ambii parteneri au Rh negativ, nu sunt necesare determinarile de anticorpi, fatul fiind cu certitudine Rh negativ.
Daca anticorpii antiRh sunt absenti, se vor repeta determinarile in saptamana a 28-a si a 36-a de sarcina. In cazul aparitiei anticorpilor, sarcina va fi monitorizata prin urmarirea titrului anticorpilor, ecografie, eventual amniocenteza. Un titru mic al anticorpilor nu pune in pericol viata fatului.

Citeste a II-a parte aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu