luni, 5 aprilie 2010

Sustinem introducerea in chestionarele recensamantului din 2011 a grupei sanguine si Rh-ului

De la eliminarea obligativitatii aflarii grupei sanguine la eliberarea buletinului/cartii de identitate tinerilor ce implineau 14 ani, din ce in ce mai multi oameni nu isi afla cu exactitate grupa sanguina si Rh-ul decat atunci cand imperios necesar si uneori, chiar prea tarziu.
In mod concret, 24% din membrii Donor.ro nu isi cunosc Rh-ul, iar 8% nu isi cunosc nici macar grupa sanguina. Indraznim sa apreciem ca la nivelul intregii populatii, 40-50% din populatie nu isi cunoaste Rh-ul, iar 20-25% nu isi cunoaste nici macar grupa sanguina.
Singurul studiu asupra structurii grupelor sanguine in randul populatiei din Romania a fost efectuat la inceputul anilor '70 si a cuprins circa 1 milion de persoane. De atunci acele rezultate sunt folosite in decizii si analize privind acest domeniu. Bineinteles, ca de atunci datele s-au modificat sustantial, iar datele din Romania difera de cele europene (mai ales ca nu s-au actualizat de circa 40 de ani).
In plus, s-a pierdut si sansa ca aceste date sa fie aflate in cadrul  programului naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei efectuat acum cativa ani de Ministerul Sanatatii.
---------------
In  consecinta, in perspectiva organizarii recensamantului populatiei din 2011, sustinem necesitatea introducerii in chestionare a unor campuri privind grupa sanguina si Rh-ul.
---------------
In fond, aflarea grupei sanguine si Rh-ul costa numai 5-10 ron si dureaza maxim 30 de minute la cel mai apropiat laborator de analize.

6 comentarii:

  1. Salut,

    Crezi că adăugarea întrebării despre grupă si Rh va ajuta cu ceva, sau pur si simplu cei care nu stiu vor completa Nu stiu, si cu asta basta?
    Într-adevăr cei mai multi nu stiu, nu stiu cât ar ajuta nici datele incomplete pe care le-ar putea obtine recensământul.

    Nelu Jr.

    RăspundețiȘtergere
  2. E adevarat ca multa lune nu isi cunoaste grupa sanguina si Rh-ul si cred ca procentul avansat de tine este unul optimist.
    Cunoasterea grupei sanguine si a Rh-ului, la nivelul intregiii populatii unei tari este o chestie scumpa si in esenta inutila pentru ca nici un medic nu-si va asuma riscul de a face transfuzie doar pe baza grupei sanguine scrise pe spatele buletinului. Oricum o sa ceara refacerea analizei in urgenta.
    Deci concluzia: un astfel de demers este inutil din punctul meu de vedere.
    Posted by Razvan Gutu

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte inteligenta miscare!si mult adevar!poate se vor mobiliza multi pentru a-si afla grupa sanguina. Carolina Jurchita

    RăspundețiȘtergere
  4. Determinarea grupei sanguine este una din cele mai simple analize si intr-adevar se face in spital, la internare, oricarui pacient care poate avea nevoie de sange.
    In plus, pentru ca sunt mai multe sisteme de grupe sanguine, nu doar ABO si Rh, se face o proba de compatibilitate intre serul pacientului si hematiile din punga de sange. Asta pentru ca sangele poate sa fie incompatibil in alte sisteme sau pacientul sa prezinte anticorpi fata de sangele pe care urmeaza sa-l primeasca. Toate probele de sange se pastreaza 24-48 de ore la frigider, pentru ca, in caz de incompatibilitate (reactiile datorate incompatibilitatii pot duce uneori la deces) sa se repete determinarile si sa constituie probe legale.
    In cazul in care este o urgenta foarte mare, nu este timp sa se faca grupa si este nevoie de masa eritrocitara, medicii administreaza O negativ, cu proba de compatibilitate. Intr-adevar, nu cred ca un medic isi asuma responsabilitatea sa dea sange conform grupei de pe buletin.
    Nu s-ar respecta standardele de calitate, desi poate, uneori s-ar salva viata omului (vorbim strict de Romania, unde mai sunt spitale care nu au punct de transfuzie, deci nu pot face in urgenta grupa de sange).
    Nu as fi asa de hotarata ca domnul care a dat raspunsul. In principiu e bine ca fiecare sa-si cunoasca grupa de sange. Motivele pot fi printre altele pentru a evita sarcinile cu probleme, pentru a sti cand se poate ajuta un prieten, o ruda etc.
    Nu stiu daca obligativitatea determinarii grupei este o solutie, probabil ca ar fi de dorit schimbarea mentalitatii majoritatii populatiei.

    Laura

    RăspundețiȘtergere
  5. Grupa sanguina poate fii aflata in momentul nasterii si trecuta in certificatul de nastere, este mult mai simplu si mai eficient in timpul recensamantului care dureaza 90-120 de zile la nivel national posibilitatea de a efectua pana la 10.000.000 teste pt. aflarea grupei sanguine si a RH-ului este echivalenta cu 10.000.000 inmultit cu 30 minute si impartit la numarul de centre capabile de a efectua aceasta analiza......nu se poate rezolva aceasta situatie prin "heirupism" sa nu uitam si costurile aferente 10 lei ori 10.000.000 inseamna un efort financiar pe care ministerul sanatatii nu il poate sustine, de acea rezolvarea fireasca este efectuarea analizei la nastere si trecerea in certificatul de nastere a grupei si a RH-ului.
    Specfic ca am folosit pretul si numarul de persoane din cele scrise aici :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Radu Ideea cu aflarea grupei sanguine la nastere mi se pare foarte buna. Merita sa vedem cum am putea sa o implementam.
    Introducerea unui camp pentru grupa si Rh in chestionarul de recensamant nu are ca scop cheltuirea vreunui un ban public.
    Scopul e de aducerea in atentia opinei publice a necesitatii detinerii acestei informatii de catre fiecare persoana in parte. Costurile aflarii acestei informatii ne priveste pe fiecare dintre noi.

    RăspundețiȘtergere