vineri, 12 martie 2010

Articol din cotidianul de limba germana "Allgemeine Deutsche Zeitung"


 Articol de Raluca Nelepcu despre proiectul Donor.ro din cotidianul de limba germana "Allgemeine Deutsche Zeitung" - editia de Timisoara. Aveti mai jos o traducere aproximativa:
Baza de date online a donatorilor de sange
24% din utilizatori nu isi cunosc grupa sanguina

Criza de necesar de sange in spitalele romanesti este cunoscuta de ani de zile atat de medici cat si de pacienti si rudele lor. In cazul in care o persoana are nevoie imediat de o transfuzie de sange cei care trebuie sa se ocupe de asta sunt rudele pacientului si trebuie sa caute donatori. Pentru.a rezolva problema aceasta, un om din Iasi, a avut initiativa realizarii unei baza de date online in care se pot inscrie potentiali donatori de sange. Portalul donor.ro functioneaza din ianuarie 2010, si are pana in prezent 270 de inscrieri.

Dl Dan Zaharia, a donat acum 1 an pt prima data sange. El a inteles cat de rudimentara este baza de date care contine donatorii cu grupe sange rare. Dorind sa gaseasca o alternativa la aceasta problema, dl Zaharia a fondat acest portal: donor.ro - o idee originala, asta pt ca nu a gasit un al site in lb engleza care sa faca ac lucru. Utilizatorii ac site au posibilitatea prin intermediul butonului ''cauta'' sa gaseasca donatori de sange. Pt a te inscrie pe site tb sa completezi un formular cu date ca: nume, adresa, telefon, grupa sanguina, Rh. 24% din utilizatori nu is cunosc grupa sanguina iar 8% nu is cunosc Rh.
Intrebari de genul : iti cunosti tu grupa sanguina sau o afla doctorul in sala de operatii? sunt existentiale. Cu astfel de intrebari doreste dl Zaharia sa uimeasca lumea pe siteul sau, pt ca fiecare cetatean sa constientizeze cat de important este sa iti cunosti grupa sanguina. sunt mai multe posibilitati de aflare a grupei sanguine. De ex: vizita la un laborator de analize. pt femeile insarcinate, testul este gratuit.
48% din cei inscrisi sunt din Iasi iar 25% din Bucuresti, pe locurile urmatoare sunt din Bacau, Cluj, Timis.  De asemenea 36% sunt barbati si restul femei. de asemenea A2 Rh+ si B3 Rh+ sunt grupele cele mai prezente printre utilizatori iar mai rare sunt B3 Rh- si AB4 Rh- ( la cei inregistrati pe site).
Site-ul raspunde la mai multe intrebari  prin care poti afla ce trebuie sa faci ca sa devii donator, de ce e important sa donezi sange. Pe site sunt trecute si adresele centrelor unde se pot face donatii. Siteul incearca sa prezinte ideea ca undeva cineva traieste datorita gestului dvs. ceea ce nu stiu cei care nu doneaza ca se recolteaza 450 ml sange. Aceasta cantitate este mica avand in vedere ca in corpul uman circula 5 l de sange. Acesta se regenereaza cantitativ in 2 ore iar calitativ in 2 saptamani. Donatorii sunt recompensati cu tichete de masa in val de 55 ron si o zi de munca libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu