duminică, 21 februarie 2010

Mesaj fals de ajutor, retrimis la nesfarsit

Cred ca in ultimele luni, am primit de cel putin 10 ori acest mesaj, cu usoare variatiuni: ref. la o fetita din Bacau a carei mama a murit la nastere etc. Sunt cateva semnale care ar fi trebuit sa ne dea de gandit ca avem de-a face cu un mesaj spam clasic:
  • am sunat la telefoanele din mesaj, si bineinteles ca sunt suspendate. Autorii initali s-au bazat pe faptul ca nimeni nu are curaj sa sune: cum sa deranjezi niste persoane straine, care si asa au necazuri pe cap.
  • ce legatura are faptul ca presupusa mama a murit, cu faptul ca fetita nou nascuta are nevoie de sange
  • nu se precizeaza nici o coordonata temporala precisa, de genul: pe 31 august 2009, in urma spitalizarii ...; sau un termen limita: operatia are loc peste 3 zile si e nevoie de efortul tuturor ...
  • ca sa nu mai spun de  cei care dau forward la mesaj cu toate adresele de e-mail din mesajul anterior, sau care trimit mesaj direct la toata agenda lor, fara sa-i puna in campul Bcc (blind carbon copy).
In orice caz astfel de spam-uri au compromis canalul de comunicare prin e-mail pentru a obtine un ajutor. Cu siguranta acesta a fost unul din motivele pentru care am lansat Donor.ro, tocmai pentru a trimite speranta de ajutor exact la acei oameni care te pot ajuta => cei care au aceeasi grupa, acelasi Rh si sunt din acelasi judet cu cel care are nevoie de donarea de sange.
Citez de pe un blogul www.quadroq.ro care a preluat si promovat initiativa noastra: "De foarte multe ori am fost bombardat cu tot soiul de mass-uri cum ca se cauta donatori de sange cu o anumita grupa, etc. Stiti povestea: ca-i urgent ca are o operatie de facut… Dar cand mai ai si donor.ro, chiar incep sa te rog sa nu ma mai spamezi! ...  Deci, in loc sa-ti pierzi timpul atacand lumea cu mass-uri, fii destept si cauta “la tinta” pe donor. ro. Oamenii aia chiar vor sa ajute! "

Cred ca articolul publicat in toamna anului trecut de Ziarul din Bacau e mai mult decat relevant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu