miercuri, 20 august 2014

Solutii pentru "criza" de donatori de sange

De cateva zile pe toate canalele media sunt emise stiri despre apeluri la cresterea donatorilor de sange

"Românii sunt îndemnați să doneze sânge. În perioada concediilor, la centrele de transfuzii se prezintă cu 25% mai puțini donatori, comparativ cu media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate, și se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Instituția intenționează să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei,  astfel încât să încurajeze donarea voluntară. Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie să analizeze prelungirea programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de  utilizări a centrelor mobile de recoltare."

Daca ar fi sa tratam donarea de sange ca pe un proces tehnologic ar fi simplu de observat ca exista o serie de gâtuituri (end. bottle-neck):
  • numarul insuficient de medici din Centrele Regionale de Transfuzii. De exemplu la Iasi, un centru medical universitar ce deserveste 6 judete exista doar doi medici care proceseaza donatorii de sange. In 6 ore de program cu publicul, acestia trebuie sa proceseze un donator la fiecare 6-10 minute (chestionar, interpretare analize, puls, istoric afectiuni etc.), in conditiile in care detine responsabilitatea directa asupra deciziei de a admite acel donator.
  • lipsa unei baze nationale de date de donatori de sange; exista fise, carnete de donator, dar acestea nu tin pasul cu tehnologiile disponibile in acest moment; astfel nu poti dona sange in alt oras decat cel de resedinta, etc.
  • necunoasterea grupei de sange si a Rh-ului de catre generatia nascuta dupa 1990, care are carte de identitate; daca va amintiti parintii nostri aveau pe ultima pagina din bulletin trecute grupa si Rh-ul
  • suprastocarea sangelui de catre spitale, ceea ce duce la folosirea ambulantelor pentru redistribuirea pungilor de sange intre spitale si la crearea artificiala a crizelor de sange
  • lipsa unui studiu national al distributiei grupelor si Rh-ului in Romania; in present se folosesc date de la recensamantul din 1971 sau statistici medii la nivel European (dar care nu sunt aplicabile populatiei din Romania)
  • centrele mobile sunt o solutie numai daca se suplimenteaza numarul de medici, se creeaza un post de sofer pentru acel centru mobil si se bugeteaza combustibilul aferent.
Donarea de sange nu se face prin campanii de donare. Acestea duc la aglomerarea centrelor, iar sangele este un produs cu data de expirare rapida. Donarea de sange trebuie facuta in mod regulat (o data la 2-4 luni) astfel incat statistic sa se acopere toate necesitatile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu