vineri, 10 decembrie 2010

Poti dona sange numai in localitatea de domiciliu ?

A aparut recent o discutie pe net (vezi link) despre faptul ca in Bucuresti nu poti dona sange decat daca esti din Bucuresti sau ai viza de flotant. E drept ca sunt afectati si donatorii sinceri care doneaza din altruism dar trebuie sa se faca o selectie riguroasa deoarece unitatea de sange este responsabilitatea centrului de transfuzii, nu este suficient sa donezi trebuie sa donezi un sange sanatos.
Se doreste astfel excluderea persoanelor care merg si doneaza in diferite orase, la intervale mai scurte de 3 luni. De exemplu, a existat un caz de donator eliminat in Ploiesti pentru o boala grava si care au incercat sa doneze in Bucuresti.
Datorita faptului ca nu exista sistem de informatizare in reteaua de transfuzie din Romania sunt nevoiti sa restrictioneze donarile de sange numai pe teritoriul de domiciliu deoarece exista un fenomen in randul donatorilor motivati strict de stimulentele date donatorilor de sange si anume acestia migreaza in zonele limitrofe si doneaza chiar daca nu au termen sau mai rau incearca sa doneze chiar daca au fost eliminati pe motive de sanatate . Fiecare centru are baza proprie de donatori de sange dar nu exista din pacate un registru national la care sa aiba acces toate centrele pentru a putea urmari acest fenomen si a-l inlatura.

Un sistem informatizat al donatorilor din toata tara ar elimina aceasta situatie. Ulterior implementarii sistemului informatic al retelei nationale de transfuzie sanguina pot dona sange toti cetatenii romani, indiferent de localitatea de resedinta, in oricare centru judetean de transfuzie sanguina autorizat de Ministerul Sanatatii Publice.
Cf. unor norme publicate in Monitorul Oficial in august 2007 sunt eligibili pentru donarea de sange:
- cetatenii romani care au domiciliul stabil, serviciul sau studiaza in teritorul arondat centrului de transfuzie sanguina, respectiv cetatenii romani care au donat sange sau componente sanguine intr-un alt centru de transfuzie sanguina, dar care si-au schimbat domiciliul de cel putin 6 luni in teritoriul respectiv si care pot prezenta acte doveditoare in acest sens;
- militarii din unitatile situate pe raza teritoriala a centrului de transfuzie sanguin.

Un comentariu:

  1. Dar daca nu cer bonul valoric sau ce sa da sau zi libera de la servici, ar putea sa fie o solutie sa fii lasat sa donezi? Ca e clar nu urmaresti vreun beneficiu. Si solutia asta nu ar costa nimic, precum costa un sistem informatic.
    Sunt multi care ar dorii sa doneze din altruism.
    Si mai e o problema. Disponibilitatea personalului angajat. Eu la Bucuresti nu am putut dona ca asa e legislatia actuala dar si la Deva in localitatea mea de domiciliu nu am putut dona. A treia zi de Craciun, doamna doctor care era pe tura dupa ce ca a venit la 8.45 la serviciu si am asteptat ceva dupa dansa, cand mi-a luat tensiunea a zis ca am 10 cu 5 (ceea ce nu am avut in viata mea asa mica) si e mica si ca ar fi trebuit sa beau o cafea. Ok, am zis, beau o cafea si vin mai tarziu, nu a zis ea, atunci maine zic eu, nu a zis ea, mai bine veniti dupa sarbatori. Mi s-a parut suspect si am mers alaturi la Policlinica si mi-am luat tensiunea la un interval de 15 minute dupa ce am fost refuzat la centrul judetean din Deva de doctorita de serviciu si surpriza, tensiunea era 12 cu 8. Interesant. Cu doctorii care nu au chef de munca sau ii trateaza cu sictir pe cei care vin cu inima deschisa sa faca un bine ce facem? Rezolva sistemul informatic si cazurile astea?

    RăspundețiȘtergere