joi, 27 ianuarie 2011

Adevarul: Site-uri care salvează vieţi

380.000 de donări au fost înregistrate în 2009 în întreaga ţară, potrivit Institutului Naţional de Hematologie.
Doina Goşa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, spune că în fiecare zi vin 200-230 de oameni care vor să doneze sânge, dar recoltări se fac doar de la 150-160. Medicul încearcă acum să pună la punct din sponsorizări un astfel de sistem pentru Centrul pe care-l conduce şi laudă iniţiativa celor care au construit site-uri pentru donatorii de sânge, baze de date electronice la care apelează pentru a avea acel „fir direct cu donatorii" care-i lipseşte.
Titus Banc a înfiinţat în urmă cu opt luni un site de donări de sânge care a salvat până acum 20 de oameni. 200 de oameni sunt înscrişi ca donatori pe www.donatorionline.ro. Bistriţeanul a avut această iniţiativă după ce a fost nevoit să găsească, în 50 de minute, un donator pentru tatăl său.
Iniţiativa lui Titus Banc nu este singura de acest gen. Donor.ro, primul site de căutare a potenţialilor donatori de sânge din România, a împlinit deja un an. A fost înfiinţat de un grup de prieteni din Iaşi, care au vrut să rezolve o problemă naţională: lipsa unui sistem de căutare a donatorilor de sânge. Solicitările sunt verificate telefonic de echipa site-ului care trimite apoi e-mailuri membrilor compatibili, care au grupa şi RH-ul potrivite, şi-i invită la centrul de transfuzie din judeţul în care este nevoie de sânge.

Citeste intreg articolul din Adevarul, 27 ianuarie 2011 (autori: Anamaria Cadiş,Sandra Scarlat)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu