luni, 22 decembrie 2014

Program de Sarbatori - 2014 la CRTS Iasi si Bucuresti


Program primire donatori in perioada Sarbatorilor de Iarna 2014 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine IAŞI (Str. Nicolae Bălcescu Nr. 21) este
  • luni, 22.12 - miercuri 24.12:  07.00 - 13.00
  • luni, 29.12 - miercuri 31.12: 07.00 - 13.00
Program primire donatori in perioada Sarbatorilor de Iarna 2014 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine BUCURESTI ( Str. C.Caracas Nr. 2-8, et.1, langa Piata Victoriei) este
  • luni, 22.12 - marti, 23.12: 07.30 - 14.00
  • miercuri 24.12:  07.00 - 12.30
  • luni, 29.12 - marti, 30.12: 07.30 - 14.00
  • miercuri 31.12: 07.00 - 12.30
Program 24h/24h (inclusiv de Craciun si Revelion) pentru distributie sange si component sanguine

duminică, 9 noiembrie 2014

Campanie de donare sange la Iasi (10-14 noiembrie)

Campanie de donare de sange sustinuta de SCOPH Public Health si Societatea Studentilor Medicinisti.
Campania are loc in perioada 10-14 noiembrie 2014 la Centrul Regional de Transfuzii Sange - Iasi.

marți, 14 octombrie 2014

Campanie de donare mobila la Palas Mall Iasi



Alătură-te campaniei Donează Sânge – Salvează Vieți ce va avea loc în Palas Mall în perioada 16-17 octombrie 2014. O inițiativă a Palas Mall în colaborare cu Centrul de Transfuzii Iași și cu Centrele Medicale Arcadia, sustinuta de www.donor.ro, campania își propune două obiective de importanță majoră pentru sănătatea publică: popularizarea beneficiilor medicale ale donării de sânge și creșterea rezervelor de sânge în scopul salvării de vieți omenești.

Te așteptăm așadar joi și vineri la Punctul de Prim Ajutor Arcadia din Palas Mall în intervalul 10:00-14:30 pentru a dona sânge. Acolo te va aștepta echipa medicală a Centrului de Transfuzii Iași care va trece cu fiecare voluntar prin pașii necesari efectuării cu succes a donării de sânge.
 
Sunt asteptati peste 100 de donatori in cele doua zile de campanie.

joi, 21 august 2014

Interviu la Europa FM despre lipsa de medici in Centrele de Transfuzii din tara

Interviul audio integral aici

Semnalul de alarmă este tras de o asociație neguvernamentală , în condițiile în care în unele spitale nu mai există rezerve. La Iași, spre exemplu, doar doi medici recoltează sânge, spune Dan Zaharia, fondatorul site-ului Donor.ro, prin care sunt căutați potențiali donatori.
 
Ministerul Sănătăţii a făcut, ieri, apel către cetăţeni să doneze sânge. Instituția ignoră, însă, adevărate problemă - lipsa de medici în Centrele regionale de Transfuzii - mai spune Dan Zaharia, fondatorul Donor.ro.

miercuri, 20 august 2014

Solutii pentru "criza" de donatori de sange

De cateva zile pe toate canalele media sunt emise stiri despre apeluri la cresterea donatorilor de sange

"Românii sunt îndemnați să doneze sânge. În perioada concediilor, la centrele de transfuzii se prezintă cu 25% mai puțini donatori, comparativ cu media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate, și se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Instituția intenționează să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei,  astfel încât să încurajeze donarea voluntară. Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie să analizeze prelungirea programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de  utilizări a centrelor mobile de recoltare."

Daca ar fi sa tratam donarea de sange ca pe un proces tehnologic ar fi simplu de observat ca exista o serie de gâtuituri (end. bottle-neck):
  • numarul insuficient de medici din Centrele Regionale de Transfuzii. De exemplu la Iasi, un centru medical universitar ce deserveste 6 judete exista doar doi medici care proceseaza donatorii de sange. In 6 ore de program cu publicul, acestia trebuie sa proceseze un donator la fiecare 6-10 minute (chestionar, interpretare analize, puls, istoric afectiuni etc.), in conditiile in care detine responsabilitatea directa asupra deciziei de a admite acel donator.
  • lipsa unei baze nationale de date de donatori de sange; exista fise, carnete de donator, dar acestea nu tin pasul cu tehnologiile disponibile in acest moment; astfel nu poti dona sange in alt oras decat cel de resedinta, etc.
  • necunoasterea grupei de sange si a Rh-ului de catre generatia nascuta dupa 1990, care are carte de identitate; daca va amintiti parintii nostri aveau pe ultima pagina din bulletin trecute grupa si Rh-ul
  • suprastocarea sangelui de catre spitale, ceea ce duce la folosirea ambulantelor pentru redistribuirea pungilor de sange intre spitale si la crearea artificiala a crizelor de sange
  • lipsa unui studiu national al distributiei grupelor si Rh-ului in Romania; in present se folosesc date de la recensamantul din 1971 sau statistici medii la nivel European (dar care nu sunt aplicabile populatiei din Romania)
  • centrele mobile sunt o solutie numai daca se suplimenteaza numarul de medici, se creeaza un post de sofer pentru acel centru mobil si se bugeteaza combustibilul aferent.
Donarea de sange nu se face prin campanii de donare. Acestea duc la aglomerarea centrelor, iar sangele este un produs cu data de expirare rapida. Donarea de sange trebuie facuta in mod regulat (o data la 2-4 luni) astfel incat statistic sa se acopere toate necesitatile.